Bunga Jadi Wallpaper

Contoh Wallpaper Gambar Bunga. Cantik, Kan?

Kak Yah dah banyak ambik gambar-gambar bunga menggunakan kamera Sony CyberShot yang Kak Yah sayang bangat (bak kata Cik Endon!). Selain daripada meletakkan gambar-gambar tu kat blog ni, Kak Yah jugak gunakan diorang untuk menghias komputer Kak Yah. Betul tu! Kak Yah jadikan wallpaper kat desktop. Bila dah jemu tengok gambar bunga yang pertama tu, Kak Yah gantikan pulak dengan gambar kedua. Dah jemu lagi, tukar lak ngan gambar ketiga dan begitulah seterusnya, sentiasa dapat tengok gambar yang menarik setiap kali Kak Yah onkan komputer.

Korang yang minat sangat kat bunga macam Kak Yah ni boleh jugak buat camtu. Tak susah pun. Bukak internet, pastu taipkan "flower wallpaper" kat Google atau Yahoo atau apa-apa search engine yang korang gunakan. Kliklah mana-mana link yang keluar kat senarai tu (biasanya link pertama atau kedua tu pun dah bolehlah tu. Bila dah terbukak website tu, pilih satu gambar bunga yang korang minat dah savekan ke komputer korang. Pun senang jugak! Caranya korang klik kanan kat gambar tu, pastu klik kat "Save Image As". Pastu pilih kat mana nak save dan kliklah kat pilihan tu biasanya gambar kita save kat My Pictures atau Pictures. Bila dah save, pergi balik kat My Pictures atau Pictures dan cari gambar yang dah disave tadi. Klik kanan kat gambar tu dan pilih Set As Desktop Background (atau lain-lain ayat yang semaksud dengannya mengikut jenis Windows yang korang gunakan). Pastu tutuplah folder My Pictures dan lain-lain folder atau fail yang masih terbukak. Taraa! Dah jadi! Gambar bunga yang korang minat tu dah jadi hiasan wallpaper kat komputer korang. Senang je, kan?

Kalau malas nak cari kat Google, korang boleh ambik je gambar-gambar yang Kak Yah dah sediakan kat bawah ni.









Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...