Bunga Aneh Binti Pelik

Biasanya kalau disebut bunga, sudah pasti kita akan membayangkan bunga-bunga yang cantik-cantik dan berwarna-warni, kan? Tapi kalau korang nak tau (itupun kalau belum tahulah) selain daripada bunga yang cantik-cantik tu ada banyak bunga yang aneh-aneh rupanya. (Kepada yang tak biasa guna perkataan aneh, aneh maksudnya pelik, jarang jumpa, hehehe).

Kak Yah terjumpa gambar-gambar kat bawah ni masa Kak Yah "bersembang" dengan Uncle Google tentang bunga-bunga yang terdapat di seluruh dunia. Lihatlah betapa anehnya bunga-bunga ni ...

Yang lain macam je bentuknya ni, Kak Yah tak tau apa namaya.

Yang ni Bleeding Plant (Tumbuhan Berdarah) namanya. Tak nampak pulak kat mana darahnya, kan?

Blue Wild Flower ni walaupun aneh tapi cantik jugak.

Bunga ni banyak perkataan yang dia tahu sebab nama dia Bunga Kamus (Dictionary Plant)!.

Ada nampak macam ribut tak? Yang ni namanya Bunga Ribut Ais (Ice Storm Flowers)

Kenal tak? Ini Bunga Lavender
Mexican Hat (Topi Orang Mexico), hahaha!
Yang last sekali ni, Bunga Poppy yang sedang berkembang.

Kalau nak tengok bunga-bunga lain yang pelik-pelik, bolehlah klik kat sini je.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...