Selamat Hari Raya Wahai Si Bunga Raya

Selamat Hari Raya kepada semua pembaca setia blog Kak Yah ni. Selamat Hari Raya juga Kak Yah ucapkan kepada semua "teman-teman" di taman mini Kak Yah Si Tasbih, Si Cosmos, Si Marigold, Si Adenium, Si Anthurium dan yang lain-lain tu terutama sekali kepada Si Raya yang sentiasa raya walaupun bukan hari raya, hehe...

Sempena hari raya ni, kali ni Kak Yah nak citer pasal bunga raya. Mungkin semua orang kenal bunga raya tapi masih ada juga yang tak tahu asal usul serta khasiat bunga ini.

Nama saintifik bunga raya yang menjadi bunga kebangsaan negara kita tu ialah Hibiscus rosasinensis. Bunga raya juga dipanggil bunga sepatu dan kembang sepatu. Tumbuhan ini berbunga sepanjang tahun di kawasan tropika dan subtropika. Spesis bunga ini berjumlah lebih daripada 200 jenis.


Bunga Raya ( Hibiscus rosasinensis )

Ada macam-macam bentuk dan warna bunga raya. Lihatlah contoh-contohnya di bawah ini:-


File:Hibiscus white at Karnal.jpg
Bunga Raya Putih
Fail:Chinese rose hibiscus.jpg
Bunga Raya Kelopak Berlapis
Fail:KingKalakua01.JPG
King Kalakua
Fail:Timeless01.jpg
Timeless
Fail:KinchensYellow01.jpg
Kinchen's Yellow
Fail:MysticPink01.jpg
Mystic Pink
Fail:ApricotBrandy01.jpg
Apricot Brandy
Fail:PastelPie01.jpg
Pastel Pie
Fail:FeelinBlue01.jpg
Feelin Blue
Fail:Fire01.jpg
Fire
Fail:Hibiscus Tricolor.jpg
Tricolor
Fail:PeppersSuprise01.JPG

PeppersSuprise

Fail:HeartAndSoul01.jpg
Heart And Soul


Bunga raya diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Malaysia pada bulan Julai 1960 selepas dipilih dari beberapa jenis bunga yang dicadangkan iaitu  Bunga Kenanga, Bunga Raya, Bunga Melur, Bunga Teratai, Bunga Mawar, Bunga Cempaka dan Bunga Tanjung. Pemilihan tersebut adalah berdasarkan kepada keunikan bunganya yang merah yang melambangkan keteguhan politik dan ekonomi serta sifat keberanian menempuh cabaran.

Mmmm ... Sedapnya!
Dari segi khasiatnya, bunga raya boleh dijadikan minuman yang lazat. Kalau nak rasa, cubalah buat sendiri. Tak susah pun. Petik sebanyak mana perlu kuntum bunga raya. Cuci bersih-bersih dari segala serangga dan kotoran. Pastu masukkan dalam periuk dan isikan air sampai tenggelam kesemua bunga tadi. Masak sehingga mendidih; kemudian sejukkan semalaman. Keesokan harinya, tapiskan airnya dan perahkan sedikit limau nipis dan tambahkan gula perang (brown sugar). Sejukkan dalam petisejuk atau tambahkan ketul ais. Hidangkan!

Daun bunga raya boleh dibuat syampu. Kalau suka ambil saja segenggam daunnya dan cuci bersih-bersih. Pastu hancurkan dalam blender bersama dengan sedikit air. Lumurkan ke atas kepala (yang berambut). Buatlah macam kita guna syampu biasa. Untuk lebih berkesan biarkan lumuran tersebut selama kira-kira 5 minit sebelum dibilas. Akhir sekali, bilaslah dengan air bersih. Amalkan selalu, insya Allah rambut jadi bersih, lebat dan berkilat.

Pokok bunga raya senang dibiakkan dan senang dijaga. Boleh dibiakkan melalui keratan batang (cara inilah yang biasa dibuat orang) dan boleh juga melalui tut. Sesuai ditanam di kawasan yang panas dan lembab (maknanya selalu panas dan selalu hujan macam kat Malaysia ni). Untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang cara-cara penanaman dan penjagaan sila ke  http://www.treesforlife.gov.my/cara-penanamanbg.php?lang=bm&f=5


( Sumber Gambar Tambahan: Wikipedia )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...