Hantu Kecubung?

Hantu jerangkung?
Bukan...

Hantu kum-kum?
Bukan!

Ha, hantu kecubung?
Bukan! Bukan! Bukan! Masyaallah..... ni  pokok terung kecubung namanya!

Gurau ajelah Kak Yah ... Manalah Ita tau pokok apa tu... Janganlah marah...

Taklah marah.. tapi bila Kak Yah tunjuk tu tengoklah.

(Dah memang budak sekarang ni macam tu.... Nampak macam minat sangat dengan tumbuh-tumbuhan. Siapa lagi kalau bukan Si Ita yang baru grad tulah.... UPM Serdang katanya.... Bukan Rozita Che' Wan tu.. hehe .. Suka sangat mengusik Kak Yah).


Ha, Ita! Ni Kak Yah nak citer sikit tentang terung kecubung ni. Bukannya hantu atau selain daripadanya. Jangan takut. Pokok terung kecubung ni bunganya warna ungu, berbentuk macam trompet dan tinggi pokok ni kadangkala boleh mencecah 5 kaki. Keseluruhan batang pokok ni berwarna ungu.

Ada buah ke Kak Yah?

Buahnya pun berwarna ungu tapi tak berduri macam yang berwarna kuning dan bila biji ni cukup masak, ia akan pecah.   Terung kecubung ni membiak melalui biji benih. Cara menanamnya sangat mudah sekali. Taburkan saja biji-biji benih tu sama ada dalam polibag atau terus saja ke tanah. Kadang-kadang dalam masa 2 minggu dah tumbuh. Kadang-kadang lambat sikit bergantung pada keadaan tanah. Cuaca tak kisah.... Jangan banjir dah....apa pun takkan hidup. Dah faham ke Cik Ita kita ni?  Hmhmhm.....kira fahamlah tu....


Kecubung Ungu
Buah, Biji & Bunga Kecubung Ungu

Kalau yang ni pulak, terung kecubung berbunga kuning. Pokok terung ni, ramai yang beli dengan Kak Yah.  Biasanya nak buat ubat. Ada yang beli bunga dan  daunnya saja  untuk penawar resdung.

Kyah pernah cuba ke? ( Ita ni ada resdung gak ni macam nak cuba jer ni, hihihi....)

Kenapa ketawa lak?  (Eh! Macam tau jer kita scan dia). 

Tak ada apa-apa.... Kalau Ita nak cuba, Kak Yah tak melarang. Tapi kena cari info yang tepat. Kalau tak nanti hilang hidung.. hihihi...

Kenapa pulak, beracun ke?

Itulah pasal.... dari akar sampai ke pucuknya, semuanya beracun! Kalau silap guna, boleh jadi arwah.

Ye ke Kak Yah?

Ye Ita ... tak caya cer Ita google kat internet. Sebab itulah kena tahu cara nak proses daunnya ke, bunganye ke, buahnye ke...

Haik! Buahnya pun?

Kalau nak tahu, buahnya jugak boleh dibuat ubat bagi budak-kanak lelaki yang terkena angin pasang-pasang. Ini pelanggan Kak Yah yang bagi tau. Tapi buah yang ni berduri tau. Hati-hati kalau nak koyakkan kulitnya. Sebab, walaupun dah masak, bijinya  tak pecah macam biji warna ungu tu tadi. Yang ni liat sikit kulitnya.  Biasanya Kak Yah jemur dulu... Dah lah tu Ita . Kyah dah penatlah... Lusa datanglah lagi....

Ingatkan datang besok.

Besok tak boleh, Kak Yah nak pergi pos opis nak poskan benih-benih bunga yang dah dipesan customer ni....Jangan marah yo! Biasalah, business woman....hahaha.....

Kyah! ( Menjerit pulak budak ni. Ingat aku pekak ke? Hehe..).

Yo! Nak apo lai?

Torong kocubong bungo merah ado tak? Kalau ado Ita nak!


Haik! Mana pulak nak cari terung kecubung bunga warna merah ni! Masalah betul budak ni...

Maklumlah orang baru keluar universitilah Kak Yah...hihihi...bye!...
Hehehehe...yo lah tu...bye!


Kecubung Kuning
Buah, Bunga & Biji Kecubung Kuning


Info Tambahan (Dipetik dari Wikipedia): 

Kecubung adalah tumbuhan penghasil bahan ubat-ubatan yang telah dikenal sejak ribuan tahun. Sebagai ahli keluarga Solanaceae , tumbuhan ini masih sekerabat dengan Datura , tumbuhan hiasan dengan bunga berbentuk trompet yang besar. Kecubung biasanya berbunga putih atau ungu, namun hibridnya berbunga aneka warna. Dianggarkan tanaman ini pertama kali digunakan sebagai ubat-ubat pada abad kesepuluh. Kecubung ada yang berasal dari Asia Tenggara, namun ada juga yang berasal dari Benua Amerika .

Kecubung tumbuh di tempat yang beriklim panas dan banyak ditanam di seluruh dunia kerana khasiat yang terkandung di dalamnya dan juga untuk tanaman hiasan. Pertama kali diperkenalkan oleh Linnaeus pada tahun 1753, secara botani masih belum tepat gambaran dan penjelasan tentang kecubung. Wilayah asal yang menjadi sumber tanaman ini juga masih tidak dapat diketahui secara pasti. Bahagian-bahagian kecubung, terutama bijinya, mengandungi alkaloid yang memberi kesan halusinogen (mengkhayalkan) .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...